Sju kvalificerade semifinalister i Ljunggrenska tävlingen

Nyhet: 2012-10-02

Sju musiker, varav flera redan hunnit en bra bit ut i det svenska och internationella musiklivet, tävlar i årets upplaga av Ljunggrenska tävlingen för unga musiker. Det är Sveriges största tävling för unga begåvningar inom det klassiska området med 200 000 kronor i årlig prissumma. Tävlingen äger rum på Högskolan för scen och musik i huset Artisten, Göteborg, med semifinal lördag 6 oktober kl 15 och final söndag 7 oktober samma tid.

Årets tävlingsdeltagare är Andreas Brantelid - cello, Emil Carlstrand - piano, Diana Lewtak - violin, Philip Ljung - piano, Pär Nilsén - baryton, Ellen Nisbeth - viola och Paula Zarén - violin.

Det är en ovanligt kvalificerad skara unga musiker som tävlar i oktober. Andreas Brantelid har framträtt som professionell musiker i flera år, både i Sverige och utomlands, medan Ellen Nisbeth tidigare i år vann Solistpriset. Pär Nilsén debuterade på Kungliga Operan ifjol och flera av de övriga deltagarna är prisbelönta i olika sammanhang. Med andra ord kommer juryn att ha ett knivigt arbete.

Från semifinalen tas tre deltagare ut till finalen dagen därpå. Då spelar de tävlande helt nya program. Prissumman är 200 000 kronor, varav förstapristagaren får hälften. Åldersgränsen är 27 år för instrumentalister och 29 för sångare.

Juryn består i år av komponisten Paula af Malmborg Ward, ordförande, Ann Elkjär Gustafsson, flöjtist och tidigare pristagare, Oskar Ekberg, pianist och tidigare pristagare Maria Fontosh, operasångare och tidigare pristagare, samt Tobias Ringborg, violinist och dirigent.

Tävlingen är ett samarbete mellan Stiftelsen Ebba och Gustaf Ljunggrens minnesfond och Högskolan för scen och musik. Under tävlingens sexton år har mer än tre miljoner kronor delats ut till unga musiker på väg ut i karriären. Bland tidigare pristagare märks t ex sopranen Camilla Tilling, violinisten Sara Trobäck, cellisten Jakob Koranyi och blockflöjtisten Per Gross.

Du kan läsa mer om semifinalisterna och om vad de ska spela

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.