Orkesterkonsert med Berwald, Brahms och Sibelius

Nyhet: 2012-11-14

Berwald, Brahms och Sibelius – tre tonsättare som kan hantera den stora orkestern får publiken höra i huset Artisten på fredag 16 november när University of Gothenburg Symphony Orchestra ger höstens sista konsert. Solisterna har denna gång hämtats från Göteborgs Symfoniker och på pulten står Petri Sakari, dirigent med hela Europa som arbetsplats.

Violinisten Vlad Stanculeasa och cellisten Johan Stern svarar för solostämmorna i Brahms populära dubbelkonsert, som inramas av uvertyren till Franz Berwalds opera Estrella di Soria och Jean Sibelius andra symfoni, hans mest spelade.

Petri Sakari har genom åren varit konstnärlig ledare för flera framstående nordiska orkestrar, bl a Gävle Symfoniorkester. Numera frilansar han i hela Europa med uppdrag i både konserthus och operahus. Han har gett ut flera skivor med olika ensembler, bl a samtliga Sibelius symfonier med Islands symfoniorkester.

Masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel vid Högskolan för scen och musik är tvåårig och lockar studenter från stora delar av världen. Denna höst deltar studenter från 13 nationer. Under säsongen firar utbildningen sina första tio år och orkestern har nyss bytt namn till University of Gothenburg Symphony Orchestra. Göteborgs universitet stöder orkesterns konserter och gästspel.

Vårprogrammet innehåller bl a 100-årsjubilerande Våroffer samt solokonserter av Grieg, Haydn och Mozart och gästsolister som trumpetaren Tine Thing Helseth, violinisten Cecilia Zilliacus och pianisten Peter Jablonski.
Läs hela säsongens program här

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.