Kjell Ingebretsen ny ledare för orkesterutbildning

Nyhet: 2009-06-29

Kjell Ingebretsen är en av Nordens mest efterfrågade och erfarna orkester- och operadirigenter. Han har även riklig erfarenhet av att undervisa efter att ha varit professor vid såväl Kungliga Musikhögskolan i Stockholm som vid operautbildningen i Oslo. Under närmare tio år var han chef för den då nya GöteborgsOperan och bidrog starkt till att sätta operahuset på den internationella kartan med många nyskapande och, inte sällan, kontroversiella föreställningar.

Kjell Ingebretsen debuterade som dirigent vid Kungliga Operan i Stockholm 1969 och var verksam där som kapellmästare fram till 1996 – åren 1979-82 även som orkesterchef. 1993 utnämndes han till Kunglig Hovkapellmästare. Förutom de nordiska operahusen, har Kjell Ingebretsen gästat flertalet europeiska operascener i en bred, omväxlande repertoar.

Sin symfoniska debut gjorde han med Oslo Filharmoniska Orkester 1971 och har sedan dess regelbundet arbetat med de flesta ledande nordiska orkestrarna, med vilka han också gjort många TV-, radio- och CD-inspelningar.
Åren 1991-96 var Kjell Ingebretsen verksam som professor i orkesterdirigering och orkesterspelning vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. 1996 utsågs han till operachef vid GöteborgsOperan, en post han lämnade 2005 efter nio framgångsrika år. 1 januari 2006 utnämndes han till professor i opera vid Konsthögskolan i Oslo.

Kjell Ingebretsen mottog 2005 den kungliga medaljen ”Litteris et artibus”. Han innehar ett flertal förtroendeuppdrag i svenskt musikliv och utsågs 2006 till Preses i Kungliga Musikaliska Akademien.