Till startsida

En symfoniorkester för hela Göteborgs universitet

Nyhet: 2012-10-03

University of Gothenburg Symphony Orchestra

– idag presenteras en unik överenskommelse mellan Högskolan för scen och musik och Göteborgs universitet om masterutbildningen i symfoniskt orkesterspel. Den innebär att orkesterutbildningen vid alla sina framträdanden bär universitetets namn samtidigt som universitetet stöttar orkestern vid konserter i Sverige och utomlands. Orkestern blir en ambassadör för Göteborgs universitet medan studenterna får fler möjligheter att framträda och därmed ökar utbildningens attraktionskraft.

Orkestern gör sitt första framträdande under sitt nya namn idag på Svenska Mässan i Göteborg vid Västsvenska Handelskammarens höstkonferens.
- Orkestern spelar en viktig roll för en komplett och hållbar struktur för den klassiska musiken i Göteborg och Västra Götaland. Utan ett ständigt tillskott av nya musiker kan inte t ex Göteborgs Symfoniker eller GöteborgsOperans orkester fortsätta hålla den internationellt sett höga standard de gör idag, säger universitetets rektor Pam Fredman om den nya satsningen.

Orkesterutbildningen fick i somras universitetets samverkanspris för sitt mångåriga arbete tillsammans med den professionella orkestervärlden och firar i höst sitt 10-årsjubileum. Den är ensam i sitt slag i Norden och lockar numera studenter från hela världen. I höst är 13 nationer representerade. Varje år framträder orkestern vid ett tjugotal konserter och föreställningar, mestadels på hemmaplan i huset Artisten där Högskolan för scen och musik har sin verksamhet. Konstnärlig och pedagogisk ledare är professor Kjell Ingebretsen, tidigare bl a konstnärlig chef för GöteborgsOperan och kapellmästare vid Kungl. Operan i Stockholm.

Akademiska kapell finns vid många lärosäten men de består av amatörorkestrar blandat med inhyrda professionella musiker. Här är det istället en internationell utbildning på masternivå med studenter från många länder och gott rykte bland tillresande dirigenter och solister som med vitalitet och engagemang – orkestern förnyas helt vartannat år! - blir en viktig del av Göteborgs universitets ansikte utåt.

 

AV:

Artikeln har inga kommentarer, kommentera artikeln.

Till sidans topp

© Göteborgs universitet, Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen | Karta