Andrej Power vann Ljunggrenska tävlingen 2011

Nyhet: 2011-10-11

Violinisten Andrej Power vann 100 000 kronor i förstapris när finalen i den femtonde upplagan av Ljunggrenska tävlingen för unga musiker avgjordes söndag 9 oktober på Högskolan för scen och musik i Göteborg. I sitt finalprogram spelade han enbart en sonat av fransmannen César Franck men det räckte hela vägen tyckte såväl jury som publik.

Prismotiveringen lyder: Med mästerlig hantverksskicklighet, ärligt musicerande och en enastående klang förmår han föra den stora violintraditionen vidare.
Pengarna ska Andrej Power använda till fortsatta studier för professor Henryk Kowalski vid Musikhögskolan i Stockholm.

Andrapristagare blev flöjtisten Francisco Lopez Martín, student vid masterutbildningen i orkesterspel, Swedish National Orchestra Academy (SNOA) i Göteborg. Han fick 60 000 kronor till fortsatta studier i Göteborg och Tyskland.
Tredjepriset, 40 000 kronor, gick till cellisten Hans Kristian Goldstein, som studerar på Edsbergs slott, Musikhögskolan i Stockholm. Även han ska använda sina prispengar till vidare studier i Sverige.

Juryn bestod av tonsättaren Paula af Malmborg Ward, ordförande, flöjtisten Ann Elkjär Gustafsson, operasångerskan Maria Fontosh, violinisten Klara Hellgren samt konsertpianisten Fredrik Ullén.

Ljunggrenska tävlingen arrangeras varje år sedan 1997 av Högskolan för scen och musik i samarbete med Stiftelsen Ebba och Gustaf Ljunggrens Minnesfond. Tävlingen är öppen för alla musikstuderande i Sverige, samt även för musikstuderande med svenskt medborgarskap utomlands. Tävlande instrumentalister får vara max 27 år; sångare 29.
Ljunggrenska tävlingen är den största tävlingen i Sverige för unga begåvade klassiska musiker med sin årliga prissumma om 200 000 kronor.