Andreas Brantelid vann Ljunggrenska tävlingen

Nyhet: 2012-10-07

Cellisten Andreas Brantelid vann förstapris och 100 000 kronor när finalen i Ljunggrenska tävlingen för unga musiker avgjordes på söndagen i en fullsatt konsertsal i huset Artisten, Göteborg.
Juryn motiverade sitt beslut så här: ”Vår förstapristagare levererar överdådigt spel av yppersta klass med hisnande djup och briljanta toppar.”
Andreas Brantelid är redan en internationellt välkänd musiker med uppdrag runtom i världen. Närmast åker han till Cardiff för att spela med BBC:s orkester där.

På andra plats kom violasten Ellen Nisbeth, som tidigare i år vann Solistpriset. Hon blev 60 000 kronor rikare, och pengarna ska hon använda till studier vid Royal College i London.
”Med instrumentet som trollstav öpppnas musikaliska världar och magi föds i ögonblicket” sa juryn i sin motivering.
40 000 kronor fick pianisten Philip Ljung som delar sin tid mellan studier i Helsingfors och Bergamo i Italien. ”Ett sinnligt och sinnrikt spel, gediget musikerskap och en känsla för instrumentets inre ton” tyckte juryn.

I 16 år har Ljunggrenska tävlingen för unga musiker funnits i ett samarbete mellan Stiftelsen Ebba och Gustaf Ljunggrens Minnesfond och Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet. Nästan 50 unga musikerbegåvningar har genom åren vunnit priser och de allra flesta är nu verksamma i det internationella musiklivet.