15 pianister på 15 pianon samtidigt!

Nyhet: 2012-05-08

Aldrig förr har så många som 15 pianister spelat samtidigt på varsitt piano i Göteborg. Men nu händer det!
11 maj kan man höra 15 pianon klinga samtidigt i huset Artistens foajé kl 12.15 och 12 maj i köpcentret Nordstan kl 17.

Vid pianona sitter lärare och studenter från musikutbildningar i Verona, Glasgow och Göteborg och musiken är skriven av kompositionslärare och –studenter vid samma skolor.
- Det är ett unikt projekt – lite knäppt men mest fantastiskt, kommenterar Bernt Wilhelmsson idén. Han är lärare i piano på Högskolan för scen och musik där alla tillresande repeterar för fullt onsdag och torsdag och kommer själv att delta i de båda konserterna.

Att spela piano är en ensam sysselsättning för det mesta. Stycken för två pianon eller fyrhändigt finns, liksom kammarmusik med piano, men att spela så många tillsammans som här, det händer inte.
- För en gångs skull får vi pianister möjlighet att spela som i orkester. Det är väldigt lärorikt och fascinerande att prova. Precis som i allt samspel handlar det om att lyssna på varandra, konstaterar Bernt Wilhelmsson.

Nu blir det inte bara stycken för 15 pianon, utan konserten innehåller även stycken för futtiga 6 och upp till 13 instrument. Precis som i orkester finns en dirigent på plats för att allt ska klaffa.
Idén kommer ursprungligen från Verona i Italien och i mars i år var det konserter i Glasgow. Hur många pianon kan det bli…?
15 pianon är ett samarbete mellan Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet och Göteborg Art Sounds (GAS) 2012.

Artikelkommentarer

Här kan du kommentera artikeln

Kommentera artikeln

OBS! Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör.