• Anders Wiklund fick operavärldens Oscar!

[2014-04-14] Professor Anders Wiklund vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet, är internationellt känd för att rota fram spelbara operor från forna tider och se till att de får nytt liv.

• Den kapitalistiska skådespelaren

[2014-03-25] ¿ Någon gång på vägen blev jag arg. Kanske var det under ett möte på Stockholms Stadsteater då den dåvarande teaterchefen uttryckte att ¿alla är utbytbara¿. Så här i efterhand upplever jag detta uttalande i början på 1990-talet som en slags skiljelinje där omstruktureringen av institutionsteatrarna tog fart. Så skriver skådespelaren och regissören Ulf Friberg i inledningen till sin doktorsavhandling Den kapitalistiska skådespelaren ¿ Aktör eller leverantör? Den 7 april disputerar han på Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.

• Folkmusiksamarbete med Norge

[2014-03-10] Folk/världsmusikutbildningen vid Högskolan för scen och musik är ensam i sitt slag i Norden och därför en eftersökt samarbetspartner. I dagarna har ett nytt samarbete blivit klart, denna gång med universitetet i Agder (Kristiansand) och deras Institutt för rytmisk musikk.

• Längtan till Italien

[2014-03-05] GöteborgsOperans förste gästdirigent Giancarlo Andretta dirigerar musik med anknytning till sitt hemland i huset Artisten på fredag. University of Gothenburg Symphony Orchestra spelar bl a Mendelssohn och Rossini och solist är konsertpianisten Bernt Wilhelmsson, även lärare vid Högskolan för scen och musik.

• Konsert för orkester och en hand

[2014-01-27] Vänster hand är solist i Maurice Ravels spektakulära pianokonsert för just vänster hand, skriven för en konsertpianist som förlorat sin högerarm i första världskriget. Numera är den en favorit även för pianister med båda händerna i behåll. På lördag 1 februari kan du höra den spelas av Martin Malmgren, ung pianist från Göteborg på väg ut i karriären, när han och hans vänsterhand musicerar tillsammans med University of Gothenburg Symphony Orchestra kl 15 i huset Artisten.