Till startsida

Per Anders Nilsson

 

Universitetslektor, forskare, musiker och tonsättare


Per Anders Nilsson började arbeta som ljudtekniker och undervisa i ämnet ljudlära vid dåvarande SÄMUS från mitten av 70-talet. Studerade saxofon och elektroakustisk musik vid Musikhögskolan i Göteborg på 80-talet.

Tog masterexamen 2001 och disputerade i ämnet musikalisk gestaltning vid HSM år 2011 med avhandlingen A Field of Possibillities som handlar om att designa och spela på egna digitala musikinstrument.

Under åren 1994 – 2006 var Per Anders Nilsson föreståndare för Lindbladstudion, HSM:s studio för undervisning och forskning. I detta uppdrag ingick att ansvara för undervisning i elektroakustisk musik och studioteknik för skolans kompositionsutbildning. Han har också varit med och utvecklat och undervisat i externa kurser med inriktning mot ljud och media, bl a uppdragsutbildningar för kulturarbetarförmedlingen.

För tillfället delar Per Anders Nilsson sin tid mellan Högskolan för scen och musik och Högskolan i Skövde där han är lektor i musik vid dataspelutbildningen. Handledning av examensarbeten på kandidat- och masternivå samt musikhistoria och ensemble vid improvisationsutbildningen ingår i arbetsuppgifterna på Högskolan för scen och musik. Per Anders Nilsson har många internationella kontakter, bl a ett flertal perioder som så kallad visiting scholar vid ledande universitet i USA, exempelvis Stanford och Berkeley.

Under många år medverkade Per Anders Nilsson också som skribent i facktidskrifterna Musikermagasinet och Monitor. Parallellt med arbetet som tekniker och lärare spelade han under 70- och 80-talen med improvisationsgrupper som Olle Bäver och Volapyk, och spelar numera reguljärt med Natural Artefacts (Susanna Lindeborg och Ove Johansson), Beam Stone (Sten Sandell och Raymond Strid) samt duo pantoMorf med Palle Dahlstedt.

Har också spelat med musiker som Willem Breuker, Anthony Braxton, Karin Krog, John Surman, Evan Parker, Mats Gustafsson och John Tilbury.
Per Anders Nilsson har släppt flera CD: solo CD Random Rhapsody från 1993, Natural Artefacts från 2001 och 2005, Strings and objetcs med Nilsson/Sandell, Duo duo pantoMorf, och i april 2009 släpptes Beam Stone på den engelska etiketten PSI.

Till sidans topp

© Göteborgs universitet, Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakta oss

Om webbplatsen | Karta